Помощник за пазаруване

Столчета за кола

Вижте всички Столчета за кола

Това ръководство ще Ви помогне да направите правилен избор за една важна и сериозна покупка, каквато детското столче за превозване в автомобил.

Наш приоритет са въпросите за безопасността и правилното поставяне в автомобила. Ще Ви помогнем да изберете на-подходящото столче, спрямо възрастта и теглото на детето.

Съвети за начинаещи

 • Столчета за кола е едно от най-важните предпазни средства за детето в автомобила. Според законодателството, превозването на малки деца в автомобил става, чрез специални предпазни столчета за кола. Най-важно за безопасността е правилното поставяне на колана.
 • Столчетата за кола не са универсални. Съществуват категоризация, според възрастта и теглото на детето.
 • Уверете се, че колана на задната седалка на автомобила разполага с достатъчна дължина.
 • Седалката с новородено се монтира винаги по-посока обратна на движението. Това е най-безопасното положение за новородено бебе в автомобила. Поставяйте столчето по този начин, колкото е възможно по-дълго.
 • Не се доверявайте на столчета за кола втора ръка. Всяко столче за кола отговаря на европейските стандарти за техническа безопасност, седалки втора ръка може да отговарят на остарели стандарти и не знаем кога е възможно да се повредят.
 • Добре е да се снабдите със столче за кола преди да вземете бебето от родилното.
Столчета за кола

Групи

Столчетата за кола са категоризирани по групи според възрастта и теглото на детето, като фактора тегло се смята за по-удачен при взимане на решението.

ГрупаТеглоВъзрастПоставяне в автомобила
Група 00-10кгНовородено - 6 месецаобратно на движението
Група 0+0-13кгНовородено - 12/15 месецаобратно на движението
Група 0+/1/20-18/25кгНовородено - 6 годиникомбинирано
Група 1/29-18/25кг9 месеца - 6 годинипо-посока на движението
Група 19/18кг9 месеца - 4 годинипо-посока на движението
Група 1/2/39/36кг9 месеца - 12 годинипо-посока на движението
Група 2/315/36кг4 години - 12 годинипо-посока на движението

Спецификация на отделни групи

 1. монтаж обратно на движението
 2. дълбок ъгъл на полягане
 3. възглавничка за стабилизиране главата на бебето
 4. възглавничка за стабилизиране кръста на бебето
 5. няколко възможности за ползване извън автомобила
Група 0+

Група 0+

Столчетата за кола тип кошница притежават дълбок ъгъл на полягане, което ги прави идеални за превозване на новородено Бебето за което все още седящото положение създава дискомфорт, поради неукрепналия гръбначен стълб не бива да прекарва в него повече от два часа.

 1. монтаж с лице и гръб на движението
 2. подплатени страни за защита от страничен удар
 3. няколко позиции на полягане
 4. текстилни части, лесно свалят за пране
 5. Централен регулатор за предпазните колани
Група 0+/1/2

Група 0+/1/2

Това е група, която комбинира няколко възрасти и възможности за поставяне на седалката обърната с лице на движението и в позиция обратна на движението, която е и най-добрата и сигурна позиция за врата, главата и гръбначния стълб на бебето. Столче от този вид Ви позволява да поставите седалката обратно на движението за по-дълъг период от време. В зависимост от спецификацията на столчето категорията би могла да варира до 18 или 25кг. Това означава период на ползване от новородено до около 6 години, което прави столчето от тази група много добра инвестиция.

 1. дълбоки крила за странична защита
 2. монтаж обърнати към движението
 3. позиции на полягане
 4. удобни подлакътници
 5. ISOFIX система за закрепване
Група 1

Група 1

За група 1 е характерна форма на стола за оптимална защита и дълбоки крила за протекция от страничен удар. Притежават няколко позиции на полягане и подходяща такава за сън. Идеални за употреба след столче за новородено тип кошница. Според модела притежават ISOFIX система за закрепване и допълнителна опора

 1. регулируема подложка за глава
 2. няколко позиции на полягане
 3. текстилни части, лесно свалящи се за пране
 4. ергономична форма
 5. ISOFIX система за закрепване
Група 1/2/3

Група 1/2/3

Обхваща две възрастови групи от 9-18кг и 15-36кг. Идеална за употреба след столче за кола тип кошница. Стола за кола от тази група се употребява до края на периода, в който на детето е необходимо да ползва специално столче в колата, а именно до около 12 години. Според спецификата на модела има възможност за ISOFIX система за закрепване.

 1. регулируема облегалка
 2. повечето имат удобни подлакътници
 3. водачи за предпазните колани
 4. лесни за преместване от един автомобил в друг
 5. ISOFIX система
Група 2/3

Група 2/3

Тук защитата за горната част на тялото все още има голямо значение. Стола е проектиран така, че да поглъща енергията в района на главата и гръдния кош. Идеално за ползване, когато детето е израснало столче група 1. Според спецификата на модела има възможности за отстраняване на облегалката и ползване единствено на сделка. Сигурна защита на безопасно пътуване на детето до израстване до 135см или около 12 години. Възможност за ISOFIX система за закрепване в автомобила.


Какво е ISOFIX система?

ISOFIX е система за монтиране на столчето за кола към вътрешната рама на автомобила. Метални шейни от двете страни на стола влизат в съответстващите им метални елементи на шасито в колата. Резултата е стабилно закрепен стол, по-безопасно пътуване за детето и намаляване на движението от главата напред. Повечето нови автомобили разполагат с база за закрепване, поставени са им метални елементи в пространството между основата на седалката и облегалката. ISOFIX система е достъпна за групите 1, 1/2/3 и 2/3.

Важни въпроси!

До кога да поставяме столчето обърнато обратно на движението?

Правете го колкото е възможно по-дълго, това е най-сигурната позиция за главата, врата и гръбначния стълб на детето при удар.


Как да разбера когато детето ми е израснало столчето за новородено?

Когато надхвърли 13кг и може безпроблемно да седи само.


До кога е необходимо детето да използва столче за кола?

Според закона за движение по пътищата на република България децата трябва да се поставят в специална седалка в автомобила до достигане на 135см или до навършване на 12 години. Целта е те да са защитени при пътно транспортно произшествие.


Кой е най-изгодния за мен вариант?

След като бебето израстване столчето за новородено най-добрия вариант е група 1/2/3 от 9-36кг.

 

Въпроси

Монтиране в автомобила

Основна роля за безопасността е правилното монтиране на столчето в автомобила. Запознайте се с начина на монтиране на столче за кола тип кошница.

Полезно видео за поставяне на столче ISOFIX система за закрепване.