Препоръчителни и забранени храни по време на бременност

Препоръчителни и забранени храни по време на бременност.


Бременните жени трябва да са сигурни, че диетата им осигурява достатъчно хранителни вещества и енергия, за да може бебето да се развива и да расте правилно. Те също така трябва да се уверят, че тялото им е достатъчно здраво и енергично, за да може то да се справи с промените, които настъпват в женския организъм по време на бременността.

За да бъде бременността здравословна, диетата на майката трябва да бъде балансирана и хранителна - това включва правилния баланс на протеини, въглехидрати и мазнини и консумация на голямо разнообразие от зеленчуци и плодове. Трябва да имаме предвид, че това, което майката яде и пие по време на бременността си, е също така и основният източник на храна и на самото бебе.

Затова специалистите препоръчват диетата на майката да включва разнообразни здравословни храни и напитки, за да осигури важните хранителни вещества, от които бебето се нуждае за растеж и развитие.

 


Храни, на които трябва да наблегнете.

С малки изключения, бременните жени трябва да спазват почти същата здравословна и разнообразна диета, която се препоръчва на всеки един човек. Съветваме ви да хапвате много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, месо, яйца, риба, ядки, семена, тофу, както и протеинови храни като боб, леща, киноа, нахут и различни видове варива. Пийте задължително и много вода през целия ден.

Бременните жени също така трябва да са сигурни, че получават достатъчно калций, затова се опитайте да включите в ежедневната си диета млечни продукти с по-ниско съдържание на мазнини, като натурално кисело мляко, полуобезмаслено мляко или безмлечни продукти, подсилени допълнително с калций.

Не се изкушавайте да ядете като "за двама". Противно на общоприетото схващане, бременните жени всъщност се нуждаят от изненадващо малко допълнителни калории всеки ден. Неизбежната ежедневна умора може да ви накара лесно да се изкушите от нещо сладко. Ограничавайте сладкишите и лакомствата до минимум и залагайте основно на храни с бавно освобождаване на въглехидрати, които да ви дават повече от необходимата енергия през целия ден.

В допълнение към здравословното хранене, бременните жени също така трябва ежедневно допълнително да приемат пренатални витамини, за да си осигурят част от хранителните вещества, които иначе е трудно ще се набавят само от храни, като фолиева киселина, желязо и цинк.

Храни, които трябва да отбягвате.

• Риби с високи нива на живак

Морските дарове като риба меч, акула, кралска скумрия, атлантически големоглав и др. са с високо съдържание на метилов живак и трябва да се избягват по време на бременност. Метил живакът е токсичен химикал, който може да премине през плацентата на плода и може да бъде вреден за мозъка, бъбреците и нервната система на нероденото бебе.

• Непастьоризирани храни

Бременните жени са изложени на висок риск да се разболеят от два различни вида хранителни отравяния: листериоза, причинена от бактерията Listeria, и токсоплазмоза, инфекция, причинена от паразит.

Инфекцията с листерия може да причини спонтанен аборт, мъртво раждане или преждевременно раждане. За да избегнете листериоза, трябва да избягвате следните храни по време на бременност:

• Непастеризирано (сурово) мляко и храни, приготвени от него като Фета, Бри, Камамбер, синьо френско сирене и др. Пастьоризацията включва нагряване на продукта до висока температура, за да убият вредните бактерии, които могат да се съдържат в него;

• Сурови кренвирши и наденици, предварително нарязани меса;

• Непастьоризирани продукти за мазане – пастети, сирена, майонеза и др;

Сурово месо

Майката може да предаде инфекция с токсоплазма върху бебето си, което може да доведе до проблеми като слепота и умствено увреждане по-късно в живота. За да се предотврати подобна инфекция, препоръчва се да се избягват следните храни по време на бременност:

• Сурови или полусурови необработени меса;
• Сурова риба, като суши, севиче и карпачо;
• Сурови или недосготвени миди и стриди;
• Сурови или недосготвени (рохки) яйца;
• Храни, съдържащи недосготвени или сурови яйца, като сурово тесто за бисквитки, тирамису, шоколадов мус, домашен сладолед и др;
• Сурови или недосготвени кълнове;
• Непастьоризиран сок или сайдер.

Алкохол

Органите за обществено здраве по целия свят постепенно намаляват максималното допустимо количество алкохол, което една жена може да приема всяка седмица.

Черният дроб на плода не може да преработва толкова ефективно алкохола, както този на възрастен. Редовната консумация на алкохол може сериозно да подкопае развитието на бебето. Повечето лекари съветват бременните майки да избягват напълно алкохола.

Честата му консумация по време на бременността може да навреди както на майката, така и на бебето. Съществува риск бебето да развие Фетален алкохолен синдром, състояние, което може да включва в себе си физически проблеми, както и затруднения в обучението и поведението на детето в по-късен етап от неговото развитие.

Изборът на здравословна храна за вас и вашето бебе по време бременността ви не трябва да ви обърква и притеснява. Както вече сами се убедихте, всъщност разполагате с доста голям избор от продукти, които можете спокойно да включите във вашето меню. Разбира се, трябва също така и да се съобразите с неподходящите храни и да се опитвате да ги избягвате.

Приоритизирайте храненето си по време на бременността и се уверете, че сте се запасили предварително с всичко необходимо във вашия хладилник!

Продукти за майката